Rusland moet alsnog miljarden dollars aan schadevergoeding betalen in een zaak rond de Russische olie- en gasmaatschappij Yukos, waarin in 2014 de eerste uitspraak is gedaan. Na het faillissement van het concern claimden aandeelhouders in dat bedrijf schadevergoedingen van de Russische staat.

De zaak vond destijds plaats in Den Haag. Zodoende werd de uitspraak later ook door Rusland aangevochten bij een rechtbank in Den Haag en diende het hoger beroep op die uitspraak ook in de hofstad.

Yukos was in de jaren negentig een groot olie- en gasconcern. De CEO en één van de grootaandeelhouders was Mikhail Khodorkovsky, een politieke opponent van Poetin.

"In de periode van 2003 tot 2006 heeft de Russische Federatie een aantal omvangrijke belastingheffingen aan Yukos opgelegd en in verband daarmee een belangrijke productiemaatschappij van Yukos geveild. Uiteindelijk is Yukos in 2006 failliet verklaard", zegt het gerechtshof Den Haag in een toelichting.

Dit soort zaken dient in Den Haag

Drie grote aandeelhouders in het concern hebben toen een arbitragezaak aangespannen tegen de Russische overheid. "Dat soort zaken dienen bij het Scheidsgerecht, dat in Den Haag zit", verduidelijkt een woordvoerder. De procedure heeft ongeveer tien jaar geduurd. Uiteindelijk werd Rusland veroordeeld tot het betalen van zo'n 50 miljard dollar (ruim 46 miljard euro) aan de aandeelhouders.

"Het Scheidsgerecht was van oordeel dat het de Russische Federatie niet werkelijk te doen was om belasting van Yukos te innen, maar om Khodorkovsky als potentiële rivaal van president Poetin uit te schakelen en zich de eigendommen van Yukos toe te eigenen", zegt het gerechtshof in de motivatie. Rusland ging met succes tegen die uitspraak in beroep, maar die uitspraak is nu weer terzijde geschoven.

Rusland kan nu nog in beroep gaan bij de Hoge Raad.