De Verenigde Naties (VN) hebben een lijst gepubliceerd met daarop 112 bedrijven die zakelijke banden zouden hebben met Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de VN en het internationaal recht zijn deze nederzettingen illegaal.

De Mensenrechtenraad van de VN zegt goede redenen te hebben om te geloven dat de bedrijven banden hebben met de Israëlische nederzettingen.

Onder de 112 bedrijven zijn ook vier Nederlandse bedrijven. De boekingssite Booking.com, projectontwikkelaar Tahal Group International, telecombedrijf Attice en de Israëlisch-Nederlandse investeringsmaatschappij Kardan staan vermeld.

In totaal staan er achttien internationale bedrijven op de gepubliceerde lijst. De overige 94 bedrijven komen uit Israël. Onder meer de Amerikaanse bedrijven Airbnb, Expedia en TripAdvisor zijn ook op de lijst te vinden. De Mensenrechtenraad benadrukt wel dat de lijst geen juridisch oordeel is.

De Palestijnse autoriteiten prijzen het rapport. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riyad Al Maliki, noemt de lijst "een overwinning voor het internationale recht". Israël spreekt zich juist uit tegen het rapport: minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz stelt dat de VN het land wil beschadigen met het rapport.