AMSTERDAM/GOUDA - Kabelproducent Draka schrapt in Nederland banen. Bij de vestiging in Delfzijl verdwijnen 85 arbeidsplaatsen, in Gouda moeten 21 mensen weg en bij een dochteronderneming in Eindhoven verliezen 55 vaste werknemers en twintig tijdelijke krachten hun baan.

Dat is 12 procent van het totale personeelsbestand, dat 1508 vaste en 59 tijdelijke krachten omvat. Bestuursvoorzitter S. van Kesteren en algemeen directeur G. de Wit van de vestiging in Gouda hebben het nieuws woensdag bevestigd.

Draka kondigde in augustus aan wereldwijd zevenhonderd banen te schrappen. De Nederlandse tak geeft vrijdag een nadere toelichting. De eerste arbeidsplaatsen verdwijnen nog dit jaar. Eind vorig jaar kromp het personeelsbestand al met 350 arbeidsplaatsen.

Vakbond De Unie is 'boos en teleurgesteld' over het beleid van Draka. "Ze breiden de raad van bestuur wel uit van twee naar drie personen. De twee staan voor 2,7 miljoen euro op de balans. Dat is verbazingwekkend en weinig begripvol naar de mensen die nu in de moeilijkheden komen", aldus een zegsman. Bestuursvoorzitter Van Kesteren wil op deze kwestie pas vrijdag reageren.

CNV Bedrijvenbond vindt de ontslaggolf "ernstig, maar inherent aan de teruggang in de telecom en de IT-sector", aldus een woordvoerder. "Onze collega's in de regio worden betrokken bij de voorstellen voor de sociale plannen."

Draka lijdt onder een tegenvallende telecommarkt. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers vorige maand maakte de kabelproducent een winst van 1,2 miljoen euro bekend. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg die nog 59,1 miljoen euro.