MIDDELBURG - Philips Lighting Vitrite in Middelburg heeft alsnog met vakbonden een akkoord weten te sluiten over een reorganisatie. Daarbij verdwijnen honderd van de circa 220 voltijdsbanen. De boventallige werknemers krijgen twee jaar de tijd om met behoud van salaris een andere baan te zoeken.

Onderhandelaarster J. Hubert van FNV Bondgenoten meldde dat haar achterban maandag akkoord is gegaan met het sociaal plan. Daarmee is een geplande staking voor komende donderdag volgens de FNV-bond van de baan. De CNV Bedrijvenbond bespreekt dinsdag het akkoord met de leden.

Over de reorganisatie ontstond eerder dit jaar een fors conflict, omdat bleek dat de directie in 2003 al een besluit had genomen over het verplaatsen van productie van verlichtingsartikelen naar Polen en China. Hubert: "Wij hadden altijd vermoedens, maar die werden altijd ontkend. Daarmee heeft het bedrijf het personeel twee jaar de tijd ontnomen om ander werk te zoeken en daarom eisten wij die twee jaar nu terug."

De geplande staking donderdag zou samenvallen met de behandeling van de zaak die de ondernemingsraad (OR) van het bedrijf heeft aangespannen bij het gerechtshof in Amsterdam, over de rol van de directie in de reorganisatie. De kans is volgens Hubert en CNV-bestuurder A. Bot groot dat wanneer ook de CNV-leden akkoord gaan met het sociaal plan, de OR de zaak niet doorzet.