De meldingen van verdachte geldstromen die onder meer belastingadviseurs verplicht moeten doen, worden onvoldoende gecheckt door opsporingsinstanties, zeggen brancheorganisaties maandag tegen Trouw. Veel gevallen van witwassen en andere criminele activiteiten worden daardoor niet bestraft, zeggen ze.

Meldingen van banken, accountants en belastingadviseurs komen terecht bij de Financial Intelligence Unit (FIU), die hier de echt verdachte transacties uit filtert. Die komen vervolgens bij het Openbaar Ministerie (OM) of de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) terecht.

Door onderbezetting schieten die publieke instanties echter tekort, en wordt maar van een fractie van de meldingen verder onderzoek gedaan of vervolgd, aldus de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en het Register Belastingadviseurs (RB).

Ook vanuit banken is die kritiek al eens geuit. Waar veel banken inmiddels duizenden mensen inzetten voor het controleren op verdachte transacties, zitten hier bij het OM en de Fiod stukken minder mensen voor.

De overheidsinstanties zelf reageren door te zeggen dat meldingen altijd behulpzaam zijn, omdat die in een database komen die toekomstig onderzoek vergemakkelijken. Hoeveel meldingen daadwerkelijk leiden tot een onderzoek, is niet duidelijk.