Het College voor de Rechten van de Mens buigt zich donderdag in Utrecht over de vraag of kappers discrimineren op basis van geslacht. Vrouwen betalen over het algemeen namelijk meer voor een knipbeurt dan mannen, ongeacht de haarlengte.

De klacht over geslacht is ingediend door feministe Winnie Hänschen. Zij gaf het College voor de Rechten van de Mens een lijst van kappersketens die voor vrouwen andere prijzen hanteren dan voor mannen. Hänschen beroept zich op artikel 1 van de Grondwet, waarin staat dat ongelijke behandeling op basis van geslacht verboden is.

In de Volkskrant zegt Hänschen te hopen dat de zaak ertoe leidt dat alle Nederlandse kappers hun prijzen genderneutraal maken.

Volgens Gonny Eussen van de Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) speelt deze kwestie ook onder kappers. "Uit de reacties die wij van kappers krijgen, blijkt dat heel veel kappers al genderneutrale tarieven hanteren." Ook baseren veel kapsalons hun prijzen op de tijd dat een klant in de knipstoel zit, legt zij uit.

Vrouwen zouden per knipbeurt 4,16 euro meer kwijt zijn

De kappersorganisatie, die ongeveer 65 procent van alle kappers in Nederland vertegenwoordigt, houdt geen overzicht van gemiddelde prijzen bij. Uit een onderzoek van RTL Z onder 585 kapsalons in 2018 bleek wel dat vrouwen gemiddeld 27,29 euro en mannen gemiddeld 23,13 euro kwijt waren per knipbeurt. Dat is een verschil van 4,16 euro.

Volgens Eussen brengen vrouwen gemiddeld meer tijd in de kapsalon door, omdat er bij hen meer producten als conditioner en haarverf aan te pas komen. Daarbij hebben vrouwen vaak langer haar dan mannen en kost het knippen dan automatisch meer tijd.

Organisatie gaat kappers voorlichten

De ANKO zal de kappers wel gaan voorlichten over deze problematiek. "Als het prijsverschil alléén terug is te voeren op het verschil tussen man en vrouw, dan vinden wij ook dat de tarieven gelijkgetrokken moeten worden", zegt Eussen.

"Onze indruk is echter dat dit meestal niet het geval is en dat andere kostenverhogende componenten een rol spelen. Overigens mag de brancheorganisatie geen dwingende adviezen geven, maar houden wij onze leden wel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen."

Om helder te krijgen hoe groot het probleem is en hoe kappers hun prijzen opbouwen, startte de ANKO in oktober een onderzoek onder de 5.500 leden. Die cijfers worden echter pas volgende maand verwacht, al zegt Eussen dat ze het mooier had gevonden als zij die resultaten nu al kon laten zien.