De Chinese iPhone-productie wordt mogelijk vertraagd door een tekort aan arbeiders bij Apple-leveranciers, schrijft de Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review woensdag. De leveranciers verwachten dat er flink minder arbeiders beschikbaar zijn om te werken, omdat er nog steeds reisbeperkingen gelden vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China.

Door de vertraging wordt het mandaat vanuit Apple om in 2020 het eerste half jaar 80 miljoen iPhones te produceren mogelijk niet gehaald, zeggen ingewijden bij Apple-leveranciers tegen de zakenkrant.

Door de virusuitbraak zijn er reisbeperkingen ingesteld, waardoor er in bepaalde delen van China niet meer met openbaar vervoer of met de auto gereisd mag worden. Door Chinees Nieuwjaar zitten nog veel arbeiders bij familie. Zij kunnen door de reisbeperkingen niet meer terugkeren, schrijft Nikkei Asian Review.

Chinees Nieuwjaar is een moment in het jaar waarop miljoenen Chinese werkenden terugkeren naar hun families. Door de coronavirusuitbraak werd de Nieuwjaarsvakantie door veel lokale overheden met anderhalve week verlengd tot 10 februari.