GRONINGEN - Landbouworganisatie LTO Nederland luidt de noodklok over de staking bij aardappelzetmeelconcern Avebe die maandag zijn derde week in gaat. De voorzitter van de afdeling akkerbouw, Aike Maarsingh, stelt dat "de twee partijen zo snel mogelijk in een hok samen moeten gaan zitten en er pas uit mogen komen als er een oplossing is. Als dit nog veel langer duurt, gaat de hele regio failliet."

Avebe zelf heeft de afgelopen twee weken al 10 miljoen euro schade opgelopen. Ook honderden boeren die hun aardappelen niet meer kwijt kunnen, zijn zwaar gedupeerd. "Het noorden kan een crisis als deze niet de baas", aldus Maarsingh. "Er is dus een groter belang dan dat van de twee partijen."

De landbouworganisatie wil desnoods een bemiddelaar inschakelen die beide partijen nader tot elkaar kan brengen. Maarsingh ziet dat iedereen nu de dupe is van het conflict: de boeren, de werknemers en het bedrijf zelf. Ook wordt volgens hem het imago van de beroepsgroep beschdigd. LTO Nederland overweegt op korte termijn contact te zoeken met het ministerie om een doorbraak in de crisis te forceren. "Laat een derde partij maar een oordeel vellen over de situatie, misschien dat dat iets oplost."

Geen strobreed

Avebe en FNV Bondgenoten geven elkaar geen strobreed toe. Ze zaten vrijdag en zaterdag nog om de tafel, maar dat leverde niks op. "Avebe geeft ons keer op een keer de herhaling van het standpunt dat ze al weken hebben", stelt FNV-bestuurder Anja Dijkema. "Met zo'n arrogante houding kunnen wij niets, dat moet LTO Nederland zich ook realiseren. De boeren en de werknemers roeren zich, dan moet er blijkbaar iets veranderen."

FNV Bondgenoten wil een beter sociaal plan voor 148 van de ruim 1300 werknemers die ontslagen dreigen te worden. "Wij kunnen en willen geen werkgelegenheidsgarantie geven voor mensen waar in de organisatie geen ruimte meer voor is", zegt woordvoerder Harry Jasken van Avebe. Vakbonden CNV en De Unie zijn al akkoord met het sociale plan van Avebe.

Jasken staat open voor het aanstellen van een bemiddelaar. "Maar dat heeft alleen maar nut als ook de FNV wisselgeld meeneemt aan de onderhandeltafel. Daar ziet het niet naar uit. Die houding gaat binnen afzienbare termijn het einde van het bedrijf betekenen."