Lowlands begint in november met het aanleggen van een parkeerplaats met daarboven 90.000 zonnepanelen. Hiermee krijgt het muziekfestival "de grootste solarcarport" ter wereld, meldt de organisatie dinsdag. Festivalorganisator MOJO doet dit in samenwerking met duurzame energieproductent Solarfields.

Momenteel wordt de stroom voor Lowlands nog opgewekt door generatoren. De 'solarcarport' maakt die overbodig. De tienduizenden zonnepanelen moeten jaarlijks zo'n 35.000.000 kWh aan elektriciteit produceren. Hiermee kunnen tienduizend huishoudens worden voorzien van groene stroom. Het plaatsen van de zonnepanelen gaat niet ten koste van parkeerplekken, benadrukt de festivalorganisatie.

Volgens Lowlands staat de opbrengst gelijk aan de hoeveelheid stroom voor ruim honderd festivalweekenden per jaar. Per Lowlands-editie wordt circa 300.000 kWh elektriciteit verbruikt.

"Als er niet snel concrete maatregelen worden getroffen, gaan onze jonge bezoekers de gevolgen van klimaatverandering en milieuverontreiniging in hun dagelijks leven meemaken", licht Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg het besluit toe.