Ryanair waarschuwt piloten en cabinepersoneel voor mogelijke ontslagen door de Boeing 737 MAX-crisis, blijkt uit een interne memo. De vliegmaatschappij heeft een bestelling van tien vliegtuigen uitstaan, maar die laat op zich wachten doordat het vliegtuigtype al bijna een jaar niet de lucht in mag.

Doordat de levering van de vliegtuigen opnieuw is uitgesteld, waarschijnlijk tot de herfst, denkt Ryanair dat er mogelijk bases gesloten moeten worden en ontslagen aan zitten te komen. De memo waarin dit staat, dateert van 27 januari.

Boeing zou de vliegtuigen niet eerder dan september of oktober kunnen leveren, wat betekent dat Ryanair in de knoop komt met het vliegrooster dat het heeft opgesteld. De maanden juni, juli en augustus gelden voor de budgetmaatschappij als het hoogseizoen.

De vliegmaatschappij hoopt door te schuiven met bestaande vliegtuigen in het rooster het tekort op te kunnen vangen.

De 737 MAX is het bestverkochte model van Boeing. Al sinds maart 2019 mag het type echter niet vliegen, nadat kort na elkaar twee dodelijke crashes plaatsvonden. Hierbij kwamen 346 mensen om het leven. De ongelukken konden plaatsvinden door dezelfde softwarefout.

Sinds het vliegverbod probeert Boeing softwareaanpassingen goedgekeurd te krijgen, maar tot nu toe is dat nog niet gelukt. De verwachte datum waarop het vliegtuigtype weer de lucht in mag, wordt steeds doorgeschoven.