Hoewel er nog lang geen sprake is van een straatbeeld zoals in China, is de vraag naar mondkapjes ook in Nederland de laatste tijd significant toegenomen. Vooral op plaatsen waar veel toeristen zijn, is de vraag groot als gevolg van de angst voor het coronavirus, zo lijkt het.

Volgens een woordvoerder van Alliance Healthcare, dat zestig eigen Boots-apotheken exploiteert en als groothandel aan nog veel meer apotheken levert, worden de mondkapjes aan de lopende band verkocht.

"In ons filiaal op Schiphol zijn de mondkapjes niet aan te slepen. Maar ook op Hoog Catharijne, waar veel toeristen langskomen, zien we veel meer vraag."

De eigen voorraden van het bedrijf zijn inmiddels helemaal op. "Het lijkt erop dat de vraag toeneemt naarmate er meer informatie over het coronavirus komt."

Volgens de woordvoerder van de keten van apotheken zijn het overwegend Aziatische toeristen die de mondkapjes aanschaffen. "We hebben ook veel vestigingen in woonwijken door het land, daar zien we geen sterk toegenomen vraag."

'Vijftig keer meer vraag'

Webwinkel bol.com ziet ook veel meer vraag op de site. "Vijftig keer meer, dat gaat om duizenden mondkapjes", aldus een woordvoerder. Bij bol.com zien ze sinds vorige week een opleving in de verkoop van mondkapjes. "Overigens ook in de vraag naar desinfectiegel."

Mediq Medeco, een leverancier in medische hulpmiddelen, zegt alle soorten mondkapjes nog wel op voorraad te hebben en ervoor te waken dat ze niet meer te krijgen zijn. "We zorgen ervoor dat we onze bestaande klanten, zoals ziekenhuizen, kunnen blijven leveren."

Vanuit de ziekenhuizen is de vraag gelijk aan hoe die was voor het coronavirus. "We kijken wel wat er in de markt gebeurt, zodat we daar op kunnen anticiperen. Je merkt dat de vraag toeneemt."

Fabrikant voert productie op

3M, naar eigen zeggen een van de grootste producenten van mondkapjes ter wereld, zegt tegen NU.nl ook een sterk toegenomen vraag vanuit zijn klanten - de groothandel en distributeurs - te zien. "We hebben dan ook eind vorige week de productie opgevoerd", aldus een woordvoerder. "We hebben locaties over de hele wereld, dus we kunnen ook goed opschalen."

Vooralsnog zijn er volgens 3M geen tekorten. "We weten natuurlijk niet hoe het zich ontwikkelt, maar we kunnen nog aan de vraag voldoen en hebben ook nog de mogelijkheid om de productie verder op te voeren. We houden alles goed in de gaten." Het bedrijf wil geen percentages of aantallen noemen.

Hoe het mysterieuze coronavirus zich door China verspreidt
86
Video
Hoe het mysterieuze coronavirus zich door China verspreidt