De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft meer dan 12 miljard dollar (zo'n 10,9 miljard euro) aan leningen binnengehaald om de crisis rondom de 737 MAX-toestellen te bezweren, schrijft CNBC maandagavond op basis van bronnen.

Daarmee heeft Boeing haar eigen doel van 10 miljard dollar overtroffen. Ten minste twaalf banken zouden geld hebben toegezegd. Het gaat om zogeheten delayed draw term-leningen, wat inhoudt dat Boeing het gehele bedrag niet in één keer mag gebruiken.

De 737 MAX-toestellen mogen sinds maart 2019 niet meer de lucht in, na twee dodelijke crashes die zouden zijn veroorzaakt door technische mankementen. 346 mensen kwamen daarbij om het leven.

Amper twee weken terug volgde met een softwaremankement een nieuwe tegenvaller voor Boeing. Eerder legde het bedrijf de productie van de 737 MAX-toestellen al tot nader order stil omdat er geen schot in de zaak zit.

Boeing leed een recordverlies tijdens eerdere kwartaalcijfers van 2019. Woensdag treedt de vliegtuigbouwer met jaarcijfers naar buiten.