Honderden medewerkers van Amazon hebben maandag via een blogbericht op Medium.com met naam en toenaam kritiek geuit op het klimaatbeleid van het bedrijf. Omdat iedereen bij indiensttreding moet beloven geen zaken naar buiten te brengen, riskeren de medewerkers hun baan.

De groep noemt zich Amazon Employees for Climate Justice. In het blogbericht dat ze publiceerden, staat een compilatie van persoonlijke kritische uitlatingen, ondertekend door de personen van wie de citaten zijn. Helemaal onderaan staan nog eens honderden namen van medewerkers die zich achter de boodschap scharen.

"Bij Amazon werk ik elke dag met uitzonderlijke mensen aan geweldige projecten, maar ik ga gebukt onder de wetenschap dat Amazon samenwerkt met de olie- en gasindustrie, ondanks klimaatbeloften. We moeten klimaatleiders zijn, niet -uitstellers", schrijft een van hen. Het citaat lijkt qua boodschap op dat van collega's: het bedrijf moet wat hen betreft de fossiele industrie de rug toekeren en een prioriteit maken van het klimaatbeleid.

Het doel om in 2040 CO2-neutraal te opereren zou bovendien niet ambitieus genoeg zijn. Een bedrijf als Microsoft wil bijvoorbeeld al tien jaar eerder per saldo geen koolstofdioxide meer uitstoten.

De activistische medewerkers stellen dat Amazon eerder in januari al een brief stuurde aan leden van de groep, waarin het bedrijf dreigde met ontslag voor de mensen die zich tot de media blijven richten. Enkele citaten verwijzen hier ook naar. Verschillende medewerkers noemen het gevaarlijk en verwerpelijk dat het bedrijf mensen de mond probeert te snoeren.