NEW YORK - De beoogde overname van het Amerikaanse databedrijf IMS Health door VNU ondervindt steeds meer verzet van aandeelhouders van het Nederlandse concern. De vermogensbeheerder Knight Vinke Asset Management, die een belang van 2 procent heeft, is van plan tegen de overname te stemmen, tenzij de transactie radicaal wordt gewijzigd. Dat liet Knight Vinke maandag in een schriftelijke verklaring weten.

Het Amerikaanse Knight Vinke vindt de IMS-overname te duur, zo blijkt uit de verklaring. Volgens de vermogensbeheerder zijn er meer, minder riskante manieren voor VNU om meerwaarde te creëren. In juli kondigde VNU aan IMS Health te willen overnemen voor 7 miljard dollar (5,8 miljard euro). Het Amerikaanse databedrijf registreert 70 procent van alle medicijnverkopen in de wereld.

Knight Vinke staat niet alleen in zijn oppositie. Vrijdag verklaarden de Amerikaanse beleggingsfondsen Fidelity en Templeton al niets te voelen voor de plannen van VNU. Fidelity bezit naar eigen zeggen circa 14,99 procent van de aandelen in VNU. Templeton en daarbij aangesloten fondsen hebben samen zo'n 14 procent van de aandelen in handen, zo meldde de zakenkrant Financial Times eerder.

The Wall Street Journal schreef afgelopen donderdag dat VNU radicale stappen wil nemen om de steun van institutionele beleggers voor de overname te winnen. Het informatie- en marketingconcern zou onder meer de verkoop van de vakbladendivisie overwegen.