Investeringsmaatschappij HAL, baggerbedrijf Van Oord en de Belgische baggeraar Deme hebben plannen om scheepsbouwer IHC over te nemen, melden Het Financieele Dagblad (FD) en de Belgische zakenkrant De Tijd vrijdag op basis van anonieme bronnen.

Een overname zou moeten voorkomen dat IHC in handen van een Chinees concern komt.

De Nederlandse en Belgische baggeraars ondervinden namelijk al langer sterke concurrentie vanuit China. Een overname van IHC zou betekenen dat cruciale technologie en kennis in Chinese handen komt. De baggeraars uit de Benelux vrezen dat de Chinese concurrenten dan een flink concurrentievoordeel hebben.

Scheepsbouwer IHC probeert al langer verliezen weg te werken. Over 2018 werd een verlies van 80 miljoen euro geleden. Ook in 2019 zou het bedrijf rode cijfers hebben geschreven.

Door de verliezen moest IHC interen op de financiële reserves, maar eerder vertelde IHC-topman Dave Vander Heyde aan het FD dat er weinig extra kapitaal van de bestaande aandeelhouders te verwachten was.

IHC is nu voor het grootste deel in handen van de Nederlandse investeringsmaatschappij Indofin. Verder hebben het personeel en Rabo Capital, een investeringstak van Rabobank, kleinere belangen.