De bouw van een waterstoffabriek in Delfzijl is na toekenning van een Europese subsidie van 11 miljoen euro een flinke stap dichterbij gekomen. Dat zegt een woordvoerder van Gasunie naar aanleiding van het toekennen van de Europese steun.

Behalve Gasunie nemen ook Nouryon, de voormalige chemietak van AkzoNobel en nog vier Europese partijen deel aan het zogenoemde DJEWELS-project. Het gaat om een totale investering van enkele tientallen miljoenen euro's.

In de loop van dit jaar wordt besloten of de bouw van de fabriek definitief doorgaat. De eerste duurzame waterstof zou dan eind 2022 geleverd kunnen worden.

"Het is niet zo dat huizen op korte termijn op waterstof kunnen draaien, het zal voornamelijk gebruikt worden door de industrie en mobiliteitssector", zegt de woordvoerder van Gasunie. De installatie moet op het terrein van Nouryon komen en wordt door Gasunie en Nouryon beheerd en geëxploiteerd.

Gelijk aan verbruik achtduizend huishoudens

BioMCN wordt de afnemer van de 20 megawatt die in eerste instantie geleverd kan worden. Het bedrijf produceert en verkoopt op industriële schaal biobrandstof. "Stel dat het gebruikt zou worden voor huishoudens, dan staat dit gelijk aan het gas- en stroomgebruik van achtduizend huishoudens", zegt de woordvoerder van Gasunie.

BioMCN combineert de waterstof met CO2 waardoor duurzame methanol wordt gemaakt. En dit wordt dan weer gebruikt als grondstof voor biobrandstoffen en de chemische industrie. Nu werkt BioMCN nog met methanol dat wordt gewonnen uit aardgas.