Jumbo krijgt een steeds groter deel van de Nederlandse markt voor supermarkten in handen, blijkt woensdag uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen. Het marktaandeel van de supermarktketen groeide naar 21 procent, een toename van bijna 2 procentpunt ten opzichte van vorig jaar.

De grootste speler op de Nederlandse markt voor supermarkten blijft Albert Heijn. De Zaanse keten zag haar marktaandeel ongeveer gelijk blijven op 34,9 procent, terwijl dat aandeel een jaar eerder nog kromp.

Supermarktketens als Plus, Nettorama en Coop zagen hun marktaandeel licht toenemen. De Duitse budgetsupermarktketens Lidl en ALDI zijn volgens cijfers van het onderzoeksbureau de grote verliezers van vorig jaar, zij zagen hun aandeel op de Nederlandse markt juist krimpen.

Bij elkaar opgeteld steeg de totale omzet van de supermarktketens het afgelopen jaar met 4 procent, aldus Nielsen.

2019 goed jaar voor Jumbo

Dat 2019 een goed jaar was voor supermarktketen Jumbo was al eerder bekend. De keten behaalde een recordomzet van 8,4 miljard euro, een stijging van 14 procent in vergelijking met 2018.

Het winkelbestand van Jumbo is in 2019 gegroeid met 54 vestigingen naar een totaal van 672 filialen. Ook kondigde Jumbo een samenwerking aan met HEMA. Onderdeel van die samenwerking was een overname van 17 HEMA-filialen door Jumbo. Daarnaast gaat de supermarkt het voedingsassortiment aan zes HEMA-winkels op treinstations leveren.

Daartegenover staat dat spullen van de warenhuisketen binnenkort in bijna zevenhonderd Jumbo-vestigingen te vinden zijn.