De van corruptie beschuldigde Angolese oud-presidentsdochter Isabel dos Santos bezit honderden miljoenen via Nederlandse brievenbusmaatschappijen, schrijft Trouw dinsdag.

Het zou gaan om negen Nederlandse brievenbusbedrijven die Dos Santos gebruikte voor het beheer van haar belangen in olie, telecom en diamanten. Volgens de krant plaatste De Nederlandsche Bank (DNB) in 2012 al vraagtekens bij de belangen van de dochter van voormalig president José Eduardo dos Santos, maar hebben de bedrijven zich altijd aan toezicht kunnen onttrekken en zijn ze nog steeds actief.

Angola legde eind 2019 beslag op de bezittingen van Dos Santos na beschuldigingen van corruptie. Trouw kreeg inzage in de gelekte administratie van Dos Santos, ook wel bekend als de Luanda Leaks, die in handen is gekomen van het internationale journalistenconsortium ICIJ.

Daaruit blijkt dat sommige van de Nederlandse bedrijven betrokken zijn bij transacties die Angola als corrupt ziet. Het zou gaan om een bedrag van in totaal 1,1 miljard dollar (ruim 990 miljoen euro) dat via de Nederlandse bedrijven is onttrokken aan de Angolese staatskas.

DNB heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op vragen van Trouw over de bedrijven van Dos Santos. Volgens de toezichthouder wordt vooral gekeken naar hoe bedrijven opereren en niet naar de vennootschappen van omstreden personen als Dos Santos.

Trouw maakte maandag bekend dat baggerbedrijf Van Oord, ING Bank en kredietverzekeraar Atradius betrokken waren bij een bouwproject van Dos Santos waarbij mensenrechten zijn geschonden.