De Duitse scheepsbouwer German Naval Yards (GNY) stapt naar de rechter vanwege een miljardenorder voor de bouw van nieuwe marinefregatten, schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt maandag. Het contract voor de bouw van fregatten ging vorige week naar de Nederlandse scheepsbouwer Damen, maar GNY wil dat de rechter het contract ongeldig verklaart.

Scheepsbouwer Damen gaat in totaal vier marinefregatten van het type Mehrzweckkampfschiff 180 (MKS 180) bouwen voor het Duitse ministerie van Defensie. Mogelijk wordt dat aantal later uitgebreid met nog eens twee fregatten. De scheepsbouwer uit Gorinchem krijgt volgens de zakenkrant ongeveer 6 miljard euro voor de bouw van de schepen.

German Naval Yards wil dat die deal geannuleerd wordt, omdat het Duitse ministerie van Defensie het bedrijf ten onrechte gepasseerd zou hebben. Het ministerie stelde in totaal zevenduizend eisen aan de scheepsbouwers. Handelsblatt schrijft dat het eerste bod van Damen minder waterdicht was dan het bod van GNY.

Na intensief overleg met het ministerie zouden de problemen met het bod van Damen opgelost zijn, maar kon GNY niet voldoen aan tien eisen. Het Duitse ministerie koos uiteindelijk voor Damen, omdat alleen deze scheepsbouwer aan alle eisen kon voldoen. Onterecht, meent de Duitse scheepsbouwer, die de tien overgebleven eisen "niet doorslaggevend" noemt.