Olie- en gasbedrijven moeten meer geld investeren in duurzame energiebronnen, schrijft het Internationaal Energieagentschap (IEA). Doen ze dit niet, dan lopen ze onder meer het risico om op de lange termijn winsten mis te lopen en door de maatschappij niet langer geaccepteerd te worden, aldus het energieagentschap.

Het IEA schrijft dat de toezegging van olie- en gasbedrijven om schonere brandstoffen te leveren van uiterst belang is om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Momenteel gaat minder dan 1 procent van het investeringsgeld van de olie- en gasbedrijven naar schone energiebronnen, schrijft het energieagentschap. Dit terwijl de sector juist een groot aandeel heeft in de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Het proces om gas en olie uit de grond te halen alleen al is goed voor 15 procent van de uitstoot van de energiesector, schrijft IEA.

Het energieagentschap schrijft dat binnen tien jaar 15 procent van de investeringen van de olie- en gassector naar nieuwe, schonere brandstoffen moeten gaan. IEA noemt onder meer waterstof, biomethaan en verschillende biobrandstoffen.

"Elk onderdeel van de industrie moet bij zichzelf te rade gaan hoe met het probleem om te gaan. Niks doen is simpelweg geen optie", schrijft IEA-directeur Fatih Berol in een persbericht.