Toezichthouders van The National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Transport, onderzoeken klachten over auto's van de elektrische automaker Tesla. Sommige modellen zouden zo nu en dan plotseling versnellen, wat tot ongevallen heeft geleid, schrijven Tesla-eigenaren in een petitie.

De klachten gaan over de Model S, Model X en Model 3 van Tesla. In totaal zijn er 127 klachten van consumenten over 123 verschillende Tesla-voertuigen binnengekomen bij de toezichthouders.

De plotselinge versnellingen van de voertuigen zouden 110 crashes en 52 blessures hebben veroorzaakt, schrijven de Tesla-eigenaren aan het agentschap. Om die reden zou de NHTSA volgens de consumenten moeten overgaan tot een terugroepactie.

Mocht het agentschap gehoor geven aan de klachten, dan zal de NHTSA eerst overgaan tot een onderzoek naar ongeveer een half miljoen Tesla-voertuigen. Dat onderzoek zou in potentie tot een terugroepactie kunnen leiden.

De klachten zijn verzameld door Brian Sparks, zo meldde CNBC. Sparks is volgens het artikel een zogeheten short seller, iemand die eropuit is om te profiteren van een koersdalingen bedrijf, in dit geval Tesla.

Eigenaren van een Tesla kunnen overigens zelf zien of het versnellen van het voertuig het gevolg was van het eigen handelen of van het voertuig zelf door de gebruiksersgegevens op te halen. Er zijn tot op heden geen gevallen bekend van Tesla's die daadwerkelijk eigenhandig zouden versnellen.