Het zogeheten 'phase one'-handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten betekent niet dat het conflict tussen beide landen is beëindigd. Hiervoor waarschuwt Myron Brilliant, vicepresident van de Amerikaanse Kamer van Koophandel.

Volgens Brilliant is het akkoord, dat naar verwachting komende woensdag wordt getekend, een duidelijk signaal dat de spanning tussen beide kampen afneemt. Ook staat er volgens Brilliant meer in het akkoord dan voorheen verwacht.

Hij zou al een briefing hebben bijgewoond over de inhoud van het akkoord, maar de tekst nog niet hebben gezien. "De implementatie van 'phase one' zal belangrijk zijn om vertrouwen en zekerheid op te bouwen", aldus Brilliant.

Maar hoewel het voorlopige akkoord "het bloeden stopt", brengt het geen einde aan het conflict, zegt hij. China blijft de eigen industrie namelijk subsidiëren en de VS heft nog steeds importheffingen op enkele honderden miljarden dollars aan Chinese goederen. Naar verwachting wordt het daarom ook een stuk moeilijker om het akkoord verder uit te breiden.

Sommige critici plaatsen ook vraagtekens bij het uitvoeren van het huidige akkoord. China moet namelijk, als onderdeel van de afspraken, de aankopen van Amerikaanse agrarische goederen flink uitbreiden.