Vijftig medewerkers van het Afval Energie Bedrijf (AEB) verliezen hun baan en nog eens vijftig mensen wisselen van bedrijf. Het afvalverwerkingsbedrijf is in handen van de gemeente en vakbond FNV houdt Amsterdam dan ook deels verantwoordelijk voor de ontslagen.

In totaal werken er zo'n vierhonderd mensen bij AEB. Door jarenlange tegenvallende verdiensten moest het bedrijf het afgelopen jaar vier van de zes afvalverbrandingsovens stilleggen en vallen er nu noodgedwongen ontslagen.

FNV heeft met AEB een plan gemaakt om de ontslagen op te vangen. Daarin is afgesproken dat de betreffende medewerkers zo veel mogelijk geholpen worden bij het vinden van een nieuwe baan. Ook krijgen ze een transitie- en mobiliteitsvergoeding.

Volgens Hans Robijn, bestuurder bij FNV, zijn de maatregelen echter onvoldoende. Hij vindt dat de gemeente het onderhoud van AEB jarenlang heeft laten "versloffen" en wil dat Amsterdam extra geld bijlegt. "Het bedrijf zit financieel in zwaar weer en heeft geen geld om mensen te helpen die hun baan verliezen. AEB heeft alles gedaan wat ze konden, nu is de gemeente aan de beurt."

Over de toekomst van het bedrijf zelf heerst nog veel onduidelijkheid. Inmiddels zijn alle verbrandingsovens weer in gebruik genomen.