Het Zweedse woonwarenhuis IKEA betaalt 46 miljoen dollar (41 miljoen euro) aan de ouders van een tweejarig Amerikaans jongetje dat om het leven is gekomen doordat een dressoir op hem is terechtgekomen. Dat melden de Amerikaanse krant USA Today en persbureau AP.

In 2017 kwam Jozef Dudek in de Amerikaanse staat Californië terecht onder een 32 kilo zware IKEA-dressoir met drie lades van het type Malm en hij overleed later aan zijn verwondingen. Het was al bekend dat de kasten niet deugden, ze vielen makkelijk om als ze niet waren verankerd aan de muur met beugels. Het opentrekken van een lade kon er vaak al voor zorgen dat de kast omviel.

In 2016 riep IKEA in de Verenigde Staten en Canada 17,3 miljoen Malm-kasten terug, inclusief het model dat op Jozef is gevallen. Eerder waren er al negen kinderen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt.

Die terugroepactie heeft de familie van Jozef naar eigen zeggen echter nooit bereikt en ze begonnen een rechtszaak. Volgens hen had IKEA meer moeten doen om de bezitters van een ondeugdelijke kast te informeren. Als onderdeel van de schikking heeft IKEA beloofd om de terugroepactie beter onder de aandacht te brengen.

IKEA trekt boetekleed aan

IKEA heeft maandag in een verklaring het boetekleed aangetrokken. "Hoewel geen enkele schikking deze tragische gebeurtenis goed kan maken, zijn we voor de familie en andere betrokkenen blij dat we tot een overeenstemming konden komen."

De schikking zou volgens de advocaten van de familie de grootste zijn in de Amerikaanse geschiedenis voor de dood van een kind. In 2016 betaalde IKEA al eens 44,7 miljoen euro, maar dat bedrag werd toen verdeeld over drie gezinnen.

Het probleem met de Malm-kasten speelde in Nederland niet, omdat de muurbeugels hier naar Europees voorschrift worden meegeleverd. In de handleiding wordt ook gewaarschuwd om de kast goed vast te maken. Inmiddels is deze regel ook in de VS van kracht.