Logo NU.nlNU.nl
  • Voorpagina
  • Net binnen
  • Populair
  • Algemeen
  • Economie
  • Sport
  • Media en Cultuur
  • Achterklap
  • Shop
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Spellen
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • NUfolder
    • NUshop
    • Tickets
Maandag 20 maart 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
vegetarische burger

'Populariteit van vleesvervangers leidt tot tekort aan grondstoffen'

Door NU.nl

04 jan 2020 om 13:17Update: 3 jaar geleden
nujij comment364 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail
Door de populariteit van vleesvervangers is er volgens producenten hiervan een run ontstaan op plantaardige grondstoffen die voor de productie worden gebruikt. Door de grote vraag naar vleesvervangers verwachten de producenten dat de prijzen van de gebruikte plantaardige grondstoffen zullen stijgen, zeggen ze zaterdag in Het Financieele Dagblad (FD).

Dat de vleesvervanger aan populariteit wint, blijkt uit cijfers van ABN AMRO en Barclays. Eerstgenoemde bank verwacht dat de markt voor nepvlees dit jaar met 10 procent groeit in Nederland. De Britse bank Barclays voorspelde in mei van vorig jaar dat de wereldwijde omzet in tien jaar tijd zou vertienvoudigen naar 140 miljard dollar (125 miljard euro) in 2029.

Door de groei in populariteit zijn ook meer plantaardige eiwitten nodig, die voortkomen uit producten als soja, erwten of granen. Maar omdat er slechts een beperkt aantal producenten zijn die eiwitten uit de grondstoffen kunnen halen, zit de groei van de sector aan zijn limiet, zegt hoogleraar Eiwitstructurering en Duurzaamheid Atze Jan van der Goot (Wageningen University) tegen het FD.

"Eiwit scheiden van bijvoorbeeld een sojaboon is een ingewikkelder proces dan het maken van een vleesvervanger. Daarom is het lastig om die fabrieken uit te breiden", zegt Van der Goot.

Deze beperkte groeiruimte leidt dus tot tekorten. "Voor 2020 rekenen we op 50 procent groei, maar als het meer is zitten we zonder grondstoffen", zegt directeur Frank Giezen van vleesvervangerfabrikant Ojah uit Gelderland tegen het FD. Giezen zegt dat er met name een tekort aan erwteneiwitten kan ontstaan. "Voor andere ingrediënten leggen we leveringen voor de zekerheid een jaar van tevoren vast, terwijl de vraag zich lastig laat voorspellen."

Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, bevestigt in gesprek met NOS dat er tekorten zijn. Deze tekorten zijn volgens hem wel incidenteel, dus hij verwacht niet dat vleesvervangers in supermarkten op de korte termijn veel duurder zullen worden.

Beeld: 123RF
nujij comment364 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail

Lees meer over:

Economie

NUjij: Uitgelichte reacties

Henk_Woude
04 jan 2020 om 14:36
Even voor de duidelijkheid nog even want ik zie veel gemaakte fouten. Een vegetariër eet vlees uit oogpunt dat het in hun ogen gezonder is aangezien ze dan minder vlees eten. Een veganist eet geen enkel dierlijk product, dus ook geen melk en eieren en eiwitten. Mensen die denken begaan te zijn met het milieu en vleesvervangers eten omdat ze dan het gevoel hebben een steentje bij te dragen aan het milieu zijn in de meeste gevallen onwetend. Voor vleesvervangers heb je soja nodig wat ontbossing kost in het Amazonegebied, daarnaast moet die soja met dieseltankers naar Europese fabrieken om verwerkt te worden. Vleesvervangers bevatten ook sporen van lactose, melk en ei(witten) en zijn per definitie niet gezonder of beter dan echt vlees. Ben je echt begaan met het milieu, dan is minder vlees eten de enige optie.
Respect: 👍 17Reacties: 💬 19
Reageer
NickyG
Softwareontwikkelaar
04 jan 2020 om 13:36
Meer dan de helft van de Nederlanders eet drie dagen per week geen vlees, bij steeds meer mensen leeft het besef dat iedere dag vlees eten niet nodig is en dat we daarmee alleen maar meer ons milieu belasten. Minder vlees zal ook leiden tot minder landbouwgrond uiteindelijk omdat er minder veevoer nodig is, het is alleen maar een win-win situatie.
Respect: 👍 27Reacties: 💬 5
Reageer
nujij commentBekijk alle reacties


Aanbevolen artikelen


NUjij-reacties

nujij comment364 reacties

Net binnen

  • 13:04
    Oranje-afvaller Frimpong zegt af voor Jong Oranje, ook Rensch ontbreekt
  • 12:58
    Waarom de astronomische lente begint, terwijl de meteorologische al is begonnen
  • 12:57
    Droogte in Somalië eiste 43.000 levens in 2022, einde crisis niet in zicht
  • 12:46
    NU+Terugblik: 'Pérez had kunnen weten dat Verstappen voor snelste ronde zou gaan'

Meest gelezen

  • 1
    Drie mannen opgepakt die duizend Nederlanders oplichtten voor 1,2 miljoen euro
  • 2
    Aston Martin met succes in beroep: Alonso heeft derde plaats in Jeddah terug
  • 3
    'Nucleaire optie' van Macron maakt Franse pensioenonrust alleen maar groter
  • 4
    De overheid vindt het niet fijn, maar we gaan steeds vaker aan de slag als zzp'er
  • 5
    NU+Verstappen ontevreden na tweede plaats Jeddah: 'Alles moet perfect zijn'


Nieuwsvideo's

  • Verstappen negeerde team voor extra WK-punt: 'Groot verschil met Pérez'
    Verstappen negeerde team voor extra WK-punt: 'Groot verschil met Pérez'
  • Toerist filmt zingende walvissen in de Grote Oceaan
    Toerist filmt zingende walvissen in de Grote Oceaan
  • Ruimtepuin brandt grotendeels op in dampkring boven Californië
    Ruimtepuin brandt grotendeels op in dampkring boven Californië
  • Finland bouwt 200 kilometer aan hekken op de Russische grens: dit is het plan
    Finland bouwt 200 kilometer aan hekken op de Russische grens: dit is het plan

  • Voorpagina
  • Economie
  • Sport
  • Media en cultuur
  • Overig
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Spellen
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • Copyright
    • Disclaimer
    • Privacy en cookiebeleid
    • Adverteren
    • Werken bij NU.nl
    • Verzekeringvergelijker
    • Cookie instellingen
  • Over NU.nl
  • Copyright
  • Disclaimer
  • Privacy en cookiebeleid
  • Adverteren
  • Werken bij NU.nl
  • Verzekeringvergelijker

Volg ons op:

©2023 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden