De grootste drijvende windturbine nu toe is sinds vrijdag operationeel voor de Portugese kust. De turbine, met een capaciteit van 8,4 megawatt, is de eerste van drie windturbines op het drijvende windpark. De windmolens, met een gezamenlijke capaciteit van 25 megawatt, dienen deels als proefproject om de levensvatbaarheid van de technologie te testen.

De windmolens gaan net zoveel groene stroom produceren als zestigduizend huishoudens jaarlijks verbruiken, aldus ontwikkelaar EDP Renewable, ENGIE, Repsol en Principle Power.

Het gaat om het tweede drijvende windpark in Europa. Eerder werden voor de Schotse kust drijvende windmolens geplaatst.

Windmolens op zee zijn vooral makkelijk te installeren op ondiepe plekken. Zo is er in de Noordzee veel ruimte voor offshore windmolens door de gunstige waterdiepte.

Maar sommige landen zoals Frankrijk, Zuid-Korea en Japan, hebben hier minder ruimte voor, maar nog steeds de ambitie om groene stroom te produceren.

Om het toch mogelijk te maken dat er groene elektriciteit uit windmolens geproduceerd kan worden, werken ontwikkelaars aan drijvende turbines. Met meerdere ankers worden deze turbines vastgelegd op een plek.

De windturbines voor de kust van Portugal drijven op een locatie met een waterdiepte van 100 meter. Conventionele offshore windmolens worden nu gebouwd op dieptes van maximaal 50 tot 55 meter.