Supermarktketen Jumbo neemt de komende drie jaar zeventien HEMA-panden over en bouwt deze om tot supermarkten, schrijven de twee bedrijven dinsdag. De overname van de panden maakt deel uit van het samenwerkingsverband dat de twee partijen begin november sloten.

Daarnaast gaat de supermarkt het voedingsassortiment aan zes HEMA-winkels op treinstations leveren. Daartegenover staat dat spullen van de warenhuisketen binnenkort in bijna zevenhonderd Jumbo-vestigingen te vinden zijn.

De samenwerking tussen beide bedrijven werd in november al aangekondigd, maar details bleven toen nog uit. Wel werd toen bekend dat HEMA cosponsor wordt van wielerploeg Jumbo-Visma. De partijen gaan samenwerken om de marktpositie van de bedrijven te verbeteren. "De mogelijkheden van onze samenwerking zijn eindeloos, van combinatiewinkels tot het verkopen van HEMA-artikelen via de winkels van Jumbo", stelt HEMA-topman Tjeerd Jegen.

Ook Jumbo-CFO Ton van Veen is blij met de samenwerking. "Het is heel mooi dat twee sterke Nederlandse merken elkaar op deze manier gaan versterken", stelt Van Veen. "Dit biedt voor ons allebei goede perspectieven om ons winkelnetwerk uit te breiden. Voor Jumbo met nieuwe winkels op gewilde stadslocaties en voor HEMA met een flinke toename van het aantal verkooppunten waar haar unieke huishoudelijke assortiment beschikbaar wordt gesteld."