Kim Putters, de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), is volgens de Volkskrant de invloedrijkste Nederlander. Dat meldt de krant zaterdag naar aanleiding van de veertiende Volkskrant Top 200, waarvoor ze jaarlijks het netwerk en de invloed van Nederlandse bestuurders onderzoekt.

Putters stoot Feike Sijbesma van de troon. Sijbesma was bestuursvoorzitter van de multinational DSM, maar kondigde onlangs aan op te stappen en staat nu op de tweede plaats in de Volkskrant Top 200.

SCP-topman Putters was tot 2013 senator voor de PvdA en is ook onder meer bestuurder van het Oranje Fonds en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Voor het eerst staat er een vrouw in de top drie van de lijst: Herna Verhagen, bestuursvoorzitter van PostNL en commissaris bij ING. De Top 200 telt dit jaar 65 vrouwen, vijf meer dan vorig jaar.

Elf personen op de lijst hebben een niet-westerse achtergrond, twee meer dan vorig jaar. Een van hen is de Marokkaanse Nederlander Hassan Outaklla, adviseur van koning Willem-Alexander.