Het International Development Fund (IDA) is aangevuld met een bedrag van 23,5 miljard dollar (21 miljard euro). Het Wereldbankfonds voor de armste landen ontving het geld van 52 landen en andere donoren en heeft hiermee een recordbedrag van 82 miljard dollar te besteden, maakt de Wereldbank vrijdag bekend.

De nieuwste bijdragen overtreffen de vorige met 7 miljard dollar.

In het fonds zit meer dan 53 miljard euro voor Afrikaanse landen. Hiermee moet een flink pakket aan economische maatregelen bekostigd worden, zoals investeringen in infrastructuur.

Volgens de Wereldbank wordt het totale bedrag gebruikt om een half miljard mensen in 74 landen te ondersteunen bij kwesties als klimaatverandering, genderongelijkheid en geweld.

Het fonds verstrekt leningen zonder rente of tegen een zeer lage rente en bekostigt projecten die de economie stimuleren en de levensstandaard verbeteren.

Het grootste op de bestrijding van armoede gerichte fonds bestaat al sinds 1960 en wordt elke drie jaar aangevuld. Sinds de oprichting heeft het fonds meer dan 391 miljard dollar geïnvesteerd in 113 landen.