Minister Arie Slob (Media) heeft de omroepen BNNVARA en de NTR om opheldering gevraagd vanwege de gestegen kosten van het programma College Tour. Sinds Matthijs van Nieuwkerk dat presenteert, is het programma 42,7 procent duurder geworden, bleek deze week uit een rapport van de Algemene Rekenkamer.

Uit dat rapport komt een ander kostenplaatje naar voren dan de omroepen in april hadden geschetst aan de Kamer, bevestigt een woordvoerder namens de minister na berichtgeving van De Telegraaf.

"Er zou een geringe stijging van de kosten zijn, maar dat blijkt nu 42,7 procent. We onderzoeken nu wat er toen precies gezegd is en waar die extra kosten vandaan komen," zegt een woordvoerder.

Van Nieuwkerk eiste bij zijn aantreden dat het productiehuis Medialane de productie van het programma zou gaan doen. Door het bedrijf wordt hij betaald als formatontwikkelaar, waardoor hij meer kan verdienen dan de beloningsnorm voor presentatoren bij de publieke omroepen. Het is mogelijk dat de kosten hierdoor zijn gestegen.

Floortje naar het einde van de Wereld werd 41,5 procent duurder

Afgelopen juni kondigde minister Slob al aan dat dergelijke salarisconstructies worden bekeken, zodat presentatoren niet extra verdienen aan een programma door ook aan de productie ervan te verdienen.

Een vergelijkbare constructie is te vinden bij Floortje naar het einde van de Wereld, het reisprogramma van Floortje Dessing, waarvan de kosten in 2018 met 41,5 procent zijn gestegen ten opzichte van 2016, terwijl het aantal kijkers daalde van 2,2 naar 1,7 miljoen.