ZÜRICH - De Zwitserse verzekeraar Zurich Financial Services heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van ,03 miljard dollar. Het verlies van de op twee na grootste verzekeraar van Europa is veel groter dan de 150 miljoen à 187 miljoen dollar die was verwacht. De eerste helft van vorig jaar was goed voor een nettowinst van 861 miljoen dollar.

Het verlies is veroorzaakt door afschrijvingen van 2,7 miljard dollar. Het concern maakte donderdag tevens bekend te reorganiseren. Dat gaat ten koste van 4500 banen. Daarvoor treft Zurich over de tweede helft van het jaar een voorziening van 500 miljoen dollar.

Verder maakte Zurich bekend in oktober nieuwe aandelen uit te geven voor een bedrag van 2 miljard à 2,5 miljard dollar om zijn financiële positie te verbeteren. Volgens analisten zullen de nieuwe aandelen tegen een grote korting op de markt moeten worden gebracht willen de beleggers ze kopen. Gezien de huidige marktomstandighden en de situatie bij Zurich sluiten ze niet uit dat pas bij een kwart van de huidige beurskoers de belegger zal toehappen.

Kortgeleden staken geruchten over de aandelenemissie de kop op. Het aandeel Zurich daalde daardoor sterk in koers, waardoor de hele verzekeringssector in Europa op een stevige koersverlies kwam te staan.