KLM gaat passagiers via WhatsApp een betaalverzoek sturen voor hun aandeel in de CO2-uitstoot van het vliegtuig, laat de vliegmaatschappij donderdag weten. De proef met het zogeheten 'CO2-Tikkie' begint volgend jaar.

De betaalverzoeken zullen niet naar alle klanten van de maatschappij gestuurd worden. Alleen KLM-klanten die via WhatsApp contact hebben met de vliegmaatschappij, zullen de betaalverzoeken ontvangen.

De vliegmaatschappij start met de proef omdat steeds meer passagiers de CO2-uitstoot van een vlucht willen compenseren: uit eigen onderzoek van KLM blijkt dat een kleine 39 procent dat volgend jaar van plan is. Dat is flink meer dan dit jaar: toen deed slechts 0,25 procent van de KLM-passagiers dat - zo'n 88.000 passagiers.

Met een betaalverzoek via WhatsApp hoopt KLM dat het voor passagiers makkelijker wordt om de CO2-uitstoot te compenseren. Nu kan dat alleen wanneer je een vliegticket bij de maatschappij zelf boekt. De eerste betaalverzoeken moeten voor de zomer van 2020 verstuurd zijn.