De Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft de belangrijkste rentestand woensdag niet veranderd. Hiermee blijft de bandbreedte van de rente tussen de 1,5 en 1,75 procent liggen. Beleidsmakers verwachten dat de Fed ook in 2020 niet aan de rentestand hoeven te sleutelen.

Voor het rentebesluit van woensdag verlaagde de Fed de belangrijkste rentestand drie keer op rij. Dit besluit werd toen genomen om de inflatie aan te jagen en de economische groei te verhogen.

Een verdere verlaging was dit keer niet nodig. "Onze economische vooruitzichten blijven gunstig, ondanks wereldwijde ontwikkelingen en aanhoudende risico's", zei Fed-voorzitter Jerome Powell over het besluit.

Wel denkt de Fed-baas dat het ruime beleid de komende tijd moet worden voortgezet. "Lage en stabiele inflatie zijn goede zaken, maar als de inflatie aanhoudend achterblijft bij de doelstelling, leidt dat tot een ongezonde dynamiek op lange termijn, die schadelijk is voor de economie', aldus Powell.

Beleidsmakers van de Fed verwachten dat de rentestand in 2020 niet zal veranderen, blijkt uit de zogeheten dot plot. In de dot plot worden voorspellingen van de zeventien beleidsmakers van de Fed weergegeven. Dertien van hen verwacht dat de bandbreedte tussen de 1,5 en 1,75 procent blijft. Vier van hen verwachten een verhoging van de rente. Geen van de beleidsmakers voorziet dus een verdere verlaging van de rentestand, iets waar de Amerikaanse Donald Trump al tijden om vraagt.