De groei van de Britse economie is in oktober tot stilstand gekomen, blijkt dinsdag uit gegevens van het Britse statistiekbureau ONS. Ook in de laatste drie maanden tot en met oktober groeide of kromp de economie van het land niet. Het land heeft last van de onzekerheid rond de Brexit en de vertraging van de wereldeconomie.

De cijfers vallen tegen, economen hadden namelijk op een minimale groei van 0,1 procent gerekend. Eerder dit jaar ontliep het Verenigd Koninkrijk nog een technische recessie, toen de economie na een kwartaal van krimp onverwachts toch met 0,3 procent groeide in het derde kwartaal.

De opleving in het derde kwartaal had te maken met de Brexit-deadline in oktober. Cijfers in het derde kwartaal vielen hoger uit door bijvoorbeeld voorraden die in aanloop naar de Brexit zijn opgebouwd en bestellingen die naar voren zijn gehaald. Bij de aanvankelijke deadline in maart was sprake van vergelijkbaar effect.

Hierdoor vielen veel sectoren terug in oktober. Zo kromp de Britse bouwsector met 2,3 procent en kromp de industriële productie met 0,7 procent. Ook viel de groei van de dienstensector met 0,2 procent - de kleinste stijging sinds juni - tegen.

Britten donderdag naar de stembus

Donderdag gaan de Britten naar de stembus voor Lagerhuisverkiezingen. De twee grootste partijen, de Conservatieve Partij van Boris Johnson en de Labourpartij van Jeremy Corbyn, beloven allebei flink te investeren in het land.

Naar verwachting zal de partij van de zittende premier Johnson de verkiezingen winnen. De vraag bij peilers is vooral hoe groot de overwinning van de premier zal worden. Investeerders verwachten dat Johnson een meerderheid zal krijgen, hierdoor steeg het Britse pond maandag naar het hoogste niveau sinds april 2017.

Investeerders denken dat een nieuwe termijn voor de conservatieven voor meer duidelijkheid zal zorgen in het Brexit-dossier. Daarnaast verandert er minder voor de Britse economie bij een verkiezingsoverwinning van de Conservatieve Partij. De Labour-partij van Jeremy Corbyn wil de Britse economie radicaal veranderen, onder meer door de belastingen voor bedrijven flink te verhogen, iets waar investeerders niet zo happig op zijn.