De wereldwijde wapenhandel van de honderd grootste bedrijven is in 2018 met 4,6 procent toegenomen naar 420 miljard dollar (ruim 379 miljard euro), meldt het Zweedse onderzoeksbureau SIPRI maandag. Bedrijven uit de Verenigde Staten domineren de top honderd met een totaalbedrag van 246 miljard dollar.

Sinds 2002, toen SIPRI de eerste keer over wapenhandel publiceerde, is de handel met maar liefst 46 procent gegroeid.

Voor het eerst sinds dat jaar komen alle bedrijven in de top vijf uit de VS. Het gaat om Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon en General Dynamics, die gezamenlijk 148 miljard dollar aan wapens verkochten. Dat komt neer op 35 procent van het totaal.

Volgens SIPRI bereiden Amerikaanse bedrijven zich voor op de wapenprogramma's die president Donald Trump in 2017 aankondigde. Veel bedrijven fuseren, zodat ze straks meer kans hebben bij het binnenhalen van overheidsopdrachten.

China is niet meegenomen in het onderzoek vanwege het gebrek aan informatie over de handel in wapens door bedrijven uit het land.

De verkopen van Russische bedrijven zijn vrijwel stabiel gebleven. Er was sprake van een lichte afname van 0,4 procent naar ruim 36 miljard dollar in 2018. In de top honderd staan 27 Europese bedrijven, die samen goed zijn voor een bedrag van 102 miljard dollar. Franse bedrijven laten een lichte groei zien, terwijl ondernemingen uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland een kleine krimp tonen.