De Ierse budgetvlieger Ryanair verwacht komende zomer minder passagiers te kunnen vervoeren door een vertraging van de levering van Boeing-toestellen. Door de groeivertraging sluit Ryanair vliegbases in het Duitse Neurenberg en het Zweedse Stockholm.

Ryanair ondervindt problemen van de problemen bij vliegtuigmaker Boeing. De 737 MAX-toestellen van Boeing staan al sinds maart aan de grond na twee fatale vliegtuigcrashes met het toestel. Hierdoor mogen de toestellen niet meer geleverd worden, totdat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit de vliegtuigen goedkeurt.

Hierdoor verwacht de budgetvlieger maar tien nieuwe 737-modellen te verwelkomen voor de zomer van 2020, de helft minder dan verwacht. Hierdoor denkt Ryanair in het volgende boekjaar 156 miljoen passagiers te vervoeren, een miljoen minder dan eerder voorspeld.

Door de lagere prognose sluit Ryanair volgend jaar de vliegbases in Neurenberg en Stockholm. Daarnaast zal Ryanair het aanbod van zomervluchten op andere bases terugbrengen. Mogelijk worden er hierdoor banen geschrapt.

"We blijven werken met Boeing, onze werknemers, vakbonden en de geraakte vliegbases om zo min mogelijk vluchten te schrappen en zoveel mogelijk banen te behouden", schrijft Ryanair-CFO Eddie Wilson.