Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Nieuwe vakbond voor jonge werknemers

AMSTERDAM - Een groep jonge werknemers heeft een nieuwe vakbond opgericht: Alternatief Voor Vakbond (AVV). De initiatiefnemers vinden dat binnen de bestaande bonden jonge ambtenaren, freelancers en beginners op de arbeidsmarkt er bekaaid afkomen. De AVV wil mee gaan praten in de Sociaal-Economische Raad (SER).
Door ANP

De oprichters van AVV lichten hun plannen zaterdag toe in een opiniestuk in de Volkskrant . De bestaande vakbonden laten jongeren te veel opdraaien voor voorzieningen voor ouderen, zoals het vroegpensioen. Verder vindt de AVV dat de besluitvorming binnen de traditionele bonden ondemocratisch is. Slechts een kwart van de beroepsbevolking is lid. Dat zijn voornamelijk blanke mannen boven de 45, waardoor jongeren niet aan het woord komen.

Lid worden van een politieke partij of een vakbond duurt de oprichters van AVV te lang. "Voor we in bestaande vakbonden een meerderheid hebben is het oude gestaalde kader op onze kosten met (pre)pensioen."

Vergrijzing

De jongerenbond wil een brede discussie over de vergrijzing in Nederland. De oprichters vinden dat de lasten van sociale voorzieningen te veel op de schouders van de jonge generatie komt te liggen, hoewel die er zelf veel minder van gaat profiteren.

De AVV noemt het principe last in first out leeftijdsdiscriminatie. Daarom stelt de nieuwe bond voor om dat te vervangen door een soepeler ontslagrecht voor mensen met een inkomen boven de 45.000 euro. Dat is eerlijker volgens de bond, omdat die groep beter voor zichzelf kan zorgen.

Alle werknemers moeten kunnen stemmen over een nieuwe CAO, ook personeel dat geen lid is van een vakbond. De CAO gaat tenslotte voor iedereen gelden, zegt de AVV. Freelancers en beginnende ondernemers moeten zich niet door een berg formulieren heen hoeven te werken. Melding aan de Belastingdienst is genoeg, dan kunnen andere instanties daar terecht.

Hypotheekrente

De AVV wil de aftrek van de hypotheekrente beperken. Nu betaalt iedereen mee aan een belastingvoordeel voor rijke mensen die zich een dure hypotheek kunnen veroorloven. Starters op de huizenmarkt krijgen juist te maken met torenhoge prijzen.

Aanbevolen artikelen