Zorginstellingen zoals ziekenhuizen en organisaties voor gehandicaptenzorg betalen door de negatieve rente steeds vaker tienduizenden euro's over gestald kasgeld, schrijft de Volkskrant woensdag na eigen onderzoek.

Vooral zorginstellingen met meer dan 10 miljoen euro in kas hebben last van de negatieve rentestand. De zorgbedrijven kunnen te maken krijgen met een rente van -0,5 procent. Een zorginstelling met 10 miljoen euro op de bank, betaalt bij die rentestand dus 50.000 euro.

Zorginstellingen hebben vaak grote bedragen in kas, omdat zorgverzekeraars sinds 2006 gemaakte kosten pas achteraf vergoeden. Onder meer ziekenhuizen moeten deze bedragen dus eerst voorschieten. Daarnaast houden ze nog reserves aan om niet in acute financiële problemen te komen.

Volgens de Volkskrant betalen onder meer het Groningse universitair ziekenhuis UMCG en jeugd- en gehandicaptenzorginstelling Pluryn een negatieve rente over het geld op hun bankrekeningen.

De rente is negatief vanwege het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft de rente voor overtollig geld verlaagd naar een historisch laag niveau. Banken moeten hierdoor zelfs betalen wanneer ze geld stallen bij de ECB. Banken berekenen dit weer door aan klanten.

Dit betekent voor kleine spaarders dat ze bijna geen rente ontvangen over hun spaargeld. Voor grote spaarders zoals bedrijven betekent dit echter een negatieve rente. Banken durven het nog niet aan om particuliere spaarders kosten in rekening te brengen voor hun spaargeld.