Picnic hoeft zich niet aan de cao te houden die voor supermarktpersoneel geldt, heeft de rechter dinsdag geoordeeld. FNV klaagde het bedrijf aan omdat bezorgers en orderpickers niet onder deze cao werden geschaard, waardoor ze net iets meer dan het minimumloon betaald zouden krijgen.

De onlinesupermarkt mag zo blijven handelen als het nu doet. Het bedrijf probeert niet onder de cao uit te komen, oordeelt de rechter. Het laat medewerkers bij een paar vennootschappen namelijk wel onder de regels vallen, en bij andere niet. Dat doet het bedrijf weloverwogen, staat in het oordeel.

De rechter zegt overigens dat er per geval moet worden gekeken of een bedrijf zich aan de juiste afspraken houdt, wat betekent dat dit oordeel nu niet automatisch voor elk bedrijf opgaat.

FNV reageert teleurgesteld. "Voor ons is het zo duidelijk als wat: Picnic is een supermarkt. Het enige verschil met traditionele supermarkten is dat ze alleen bezorgen en geen fysieke winkels hebben", aldus FNV-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha.

Met de rechtszaak wilde FNV aantonen dat Picnic wel degelijk een supermarkt is, en zich daarom moet houden aan de regels van die sector.

De onlinesupermarkt is blij met de uitspraak. "De suggestie van de FNV dat wij mensen slecht zouden betalen is klinkklare onzin. Wij behoren tot de beste betalers in de sector", zegt medeoprichter Michiel Muller.

Hoe de online boodschappenwereld veranderde door Picnic
267
Hoe de online boodschappenwereld veranderde door Picnic

'Ouderwetse' regels voor supermarkten

Picnic noemde de vraag om supermarktregelgeving eerder ouderwets. Zo moeten werknemers volgens de cao op bepaalde dagen dubbel betaald krijgen. Dat zou er volgens Picnic toe leiden dat er alleen vijftien- en zestienjarigen worden ingezet op die dagen, en dat er minder snel kan worden gekozen voor vast personeel.

Boufangacha stelt echter dat 90 procent van de mensen bij Picnic werkt als uitzendkracht. "Ongehoord voor een bedrijf waar elke dag werk is." Dit leidt tot veel onzekerheid, zegt hij.

In reactie op het vonnis legt Picnic nog eens uit waarom hun personeel niet onder de supermarkt-cao zou hoeven te vallen. "Het betreft een winkel-cao, die functies beschrijft voor fysieke winkels zoals kassamedewerkers. In een traditionele supermarkt werkt 99 procent van de medewerkers in winkels en die heeft Picnic niet."

De vakbond heeft nu drie maanden de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. FNV zegt dat nu wordt onderzocht door advocaten of dit zal worden gedaan.