Kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating van winkelketen HEMA verlaagd van B3 naar Caa1, maakt Moody's maandag bekend. Concreet houdt dit in dat de kredietbeoordelaar minder zeker is dat de winkelketen haar schulden kan aflossen.

De verlaagde rating kan er ook toe leiden dat geldschieters minder happig zijn geld te lenen aan HEMA, waardoor de winkelketen meer rente zal moeten betalen over leningen.

Moody's verlaagt de rating omdat de kredietbeoordelaar verwacht dat de economische prestaties van het bedrijf de komende twaalf tot achttien maanden onder druk blijven staan. Het is volgens het bedrijf nog allesbehalve duidelijk dat de nieuwe strategie van HEMA een positief effect zal hebben op de winstgevendheid. "Daarnaast is de concurrentie op de retailmarkt moordend en zal deze markt nog wel uitdagend blijven", aldus Francesco Bozzano van Moody's.

De kredietbeoordelaar verwacht dan ook op de korte termijn geen verhoging van de rating. Dit kan alleen gebeuren als HEMA leningen kan herfinancieren en de winstgevendheid snel zal toenemen. Als dat juist niet gebeurt, kan de rating juist nog verder verlaagd worden.