De Europese Unie heeft nog niet alle subsidies aan de Europese vliegtuigmaker Airbus ingetrokken, blijkt maandag uit een rapport van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Verschillende Europese lidstaten steken nog steeds geld in A350-toestellen, concludeert de handelsorganisatie.

Met de conclusie maakt de WTO de weg vrij voor Amerikaanse importtarieven op Europese producten zoals Nederlandse kazen en Schotse whisky's.

Door de steun van verschillende lidstaten hebben de Verenigde Staten volgens de handelsorganisatie schade geleden. Deze schade mag van de WTO via importheffingen van 7,5 miljard dollar (6,81 miljard euro) verhaald worden.

De handelsorganisatie concludeerde begin oktober al dat de vliegtuigbouwer jarenlang illegaal gesteund werd door Europese subsidies. De beslissing maakte deels een eind aan de strijd die al vijftien jaar wordt gevoerd over steunprogramma's aan vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. Ook dat laatste bedrijf ontving namelijk illegale steun, maar dan van de Amerikaanse overheid.

De WTO oordeelt begin 2020 hoe hoog de tarieven mogen zijn die de EU mag heffen als reactie op die illegale subsidies. Airbus heeft nog niet gereageerd op de publicatie van het persbureau.