Het aantal horecabedrijven dat kampt met een personeelstekort is in het derde kwartaal van 2019 gestegen naar 35 procent, een recordhoogte. Er staan ruim 23.000 vacatures open in de sector, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Ook daalde het ondernemersvertrouwen in het begin van het vierde kwartaal naar het laagste punt in zes jaar, met een score van 1,9. De sector is desondanks wel iets positiever in de verwachtingen voor 2020. Zo verwacht 19 procent van de ondernemers een omzettoename en denkt 11 procent nieuw personeel te zullen werven.

Deelsectoren laten wel verschillen zien. Zo is in de logiesverstrekking 31 procent van de ondernemers optimistisch over de omzet in 2020, en voorziet 7 procent van hen een personeelskrimp.

Uitbaters van eet- en drinkgelegenheden zijn minder positief over hun omzetverwachting: maar 16 procent schat in dat de omzet hoger zal zijn in 2020. Over personeel is deze deelsector wel meer te spreken, met een verwachting dat er 17 procent meer werknemers bij zullen komen.

De omzet van de gehele sector steeg in het derde kwartaal met 0,2 procent in vergelijking met een kwartaal eerder.