De precieze hoogte van de prijsverhoging is moeilijk aan te geven. Per gemeente zal deze verschillen

RIJSWIJK - Consumenten moeten binnenkort maximaal een paar euro per maand meer gaan betalen voor kabeltelevisie. De kabelbedrijven kunnen door deze prijsstijging nieuwe diensten gaan aanbieden en het netwerk moderniseren. Dat zei algemeen directeur R. van Esch van brancheorganisatie Vecai donderdag.

Zo snel mogelijk

Consumenten gaan voortaan een vast maandbedrag betalen voor hun kabelaansluiting. De precieze hoogte van de prijsverhoging is volgens Van Esch moeilijk aan te geven. Per gemeente zal deze verschillen. Voor kabeldiensten als internet of televisiepakketten moet de gebruiker extra gaan betalen. Momenteel betalen de ongeveer zes miljoen klanten gemiddeld 10 euro per maand. De kabelbedrijven willen de verhoging zo snel mogelijk invoeren.

De prijsstijging is het gevolg van een convenant dat kabelbedrijven, programma-aanbieders en de overheid hebben afgesloten. Daarin is afgesproken dat kabelbedrijven meer internet-, tv- en telefoondiensten gaan aanbieden. Bovendien gaan ze hun netwerken openstellen voor concurrenten.

"Als we iedereen op een moderne infrastructuur willen aansluiten, is het redelijk daar een hogere prijs voor te vragen. De huidige tarieven zijn een ratjetoe. Die willen we standaardiseren. Bovendien werken sommige kabelbedrijven voor een te lage prijs", aldus Van Esch.

De Vecai pleit voor een nationale toezichthouder, bijvoorbeeld de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) of telecomtoezichthouder Opta, om de prijsstijging te reguleren. De Opta zei donderdag in een reactie dat de organisatie het convenant wel ziet zitten. Het bevordert immers de concurrentie en klanten moeten kunnen kiezen, aldus een woordvoerder.