Belastingdienst-medewerkers voelen zich onveilig op hun werk, meldt FNV Overheid op basis van een enquête die door een kleine duizend medewerkers is ingevuld. Wie misstanden meldt, wordt daar volgens de respondenten op afgerekend en de kloof tussen de werkvloer en leidinggevenden is volgens hen groot.

Volgens bijna alle ondervraagden heerst er een onveilige sfeer op de werkvloer. Mensen die kritisch over het gevoerde beleid zijn, zouden door een leidinggevende op het matje geroepen worden. Sommigen zouden daardoor zelfs hun baan verliezen, schrijft de vakbond.

Hierdoor durven mensen niet meer naar een leidinggevende te stappen, aldus FNV Overheid. "Er heerst bij de Belastingdienst een afrekencultuur die leidt tot angst onder de medewerkers om misstanden te melden", schrijft vakbondsbestuurder Mieke van Vliet.

De vakbond roept staatssecretaris Menno Snel van Financiën op tot het instellen van een onafhankelijke integriteitscommissie. "Er moet naar de medewerkers geluisterd gaan worden. Daarvoor is een plek nodig waar ze veilig hun verhaal kwijt kunnen", aldus van Vliet.

De enquête komt na een campagne van staatssecretaris Snel, waarin hij medewerkers vraagt naar wat zij kunnen veranderen aan de cultuur bij de Belastingdienst. "Dat is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Medewerkers geven in de enquête aan mee te willen helpen aan een cultuuromslag, maar verwachten vooral van het management het goede voorbeeld om verandering te brengen", aldus Van Vliet.

Onvrede over toeslagaffaire onder medewerkers

Ook de toeslagaffaire bij de Belastingdienst is bij veel fiscus-medewerkers in het verkeerde keelgat geschoten, schreven RTL Nieuws en Trouw dinsdag. Medewerkers vinden dat staatssecretaris van Financiën Menno Snel en de top van de Belastingdienst veel te slap reageren op de affaire.

Hierbij werd de kinderopvangtoeslag van ouders jarenlang onterecht stopgezet. Zeker driehonderd gezinnen kwamen hierdoor in financiële problemen.

Sommige medewerkers schreven op het intranet van de fiscus dat er disciplinaire maatregelen genomen moeten worden tegen de verantwoordelijken van de toeslagenaffaire. Een aantal roept zelfs op op tot het inschakelen van de Rijksrecherche.