Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer stelt maandagochtend in Het Financieele Dagblad (FD) dat de huidige witwasaanpak tekortschiet. De verhouding tussen de inspanningen van banken en de publieke sector is scheef, vindt de topman.

De sector heeft zo'n achtduizend mensen in dienst die controles uitvoeren en klanten in risicocategorieën indelen, terwijl aan de publieke kant "een fractie van dat aantal" witwassen probeert tegen te gaan. Dat toont volgens de topman aan dat het systeem niet klopt.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Rabobank tekortschiet in het controleren van klanten. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) legde Rabobank dit jaar om die reden een dwangsom op. De bank heeft nog tot april 2020 de tijd om 40.000 te summiere klantendossiers aan te vullen.

De topman zegt naar aanleiding van de onthulling dat banken meer zouden moeten samenwerken. Als een klant bij de ene bank wordt geweigerd of weggestuurd, moet een andere bank nu nog hetzelfde proces doorlopen.

Ook vindt Draijer dat de huidige drie risicocategorieën - laag, midden of hoog - niet voldoen. Iemand die in de lage categorie valt, hoeft nu jarenlang niet te worden gecheckt. Als er dan tussendoor iets opvallends gebeurt, wordt dit niet opgepikt.

Er zou volgens Draijer daarom permanent inzicht moeten komen in de portefeuille van klanten door alle publiek beschikbare gegevens doorlopend te scannen. Dit systeem wil Rabobank begin 2020 ingevoerd hebben.