Een op de vijf autobezitters heeft geen idee wat de maandelijkse kosten voor hun auto zijn. 17 procent weet precies wat ze maandelijks kwijt zijn aan hun auto en 63 procent weet het ongeveer. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond onder zevenduizend panelleden.

De meeste autobezitters verkiezen het hebben van een eigen auto boven het rijden van een leasewagen. De helft van hen is van plan voor een volgende auto een tweedehands exemplaar aan te schaffen met eigen geld. Een kwart kiest voor een nieuwe auto, waarvoor de meesten het niet zien zitten om geld te lenen.

Van de autobezitters heeft 13 procent juist een voorkeur voor een leasewagen. Het gemak, de vaste maandlasten en dat er geen onverwachte kosten voor schade en onderhoud zijn, spelen hierin mee. Ook willen sommigen gewoon graag in een prijzige, elektrische auto rijden.

Uit het onderzoek bleek dat veel regels omtrent autolease voor autobezitters onduidelijk zijn. Zo wist bijna de helft niet dat een leasecontract wel van invloed is op een nieuwe hypotheek maar niet op één die al loopt. Ook gaan veel consumenten er ten onrechte van uit dat ze bij private lease geen schadevrije jaren opbouwen.

Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond bleek dat de maandelijkse kosten voor een eigen auto uiteenlopen van 250 tot 1.600 euro. De afgelopen jaren zijn die kosten flink toegenomen, mede door gestegen brandstofprijzen en verzekeringspremies.