De wereldeconomie zal dit jaar de kleinste groei vertonen sinds de economische crisis, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag in een rapport. OESO verwacht dit jaar een groei van 2,9 procent, in september werd nog 3 procent groei verwacht.

Over 2020 is de organisatie niet veel optimistischer: dan verwacht de OESO ook een groei van 3 procent, mits er veel factoren meezitten. Zo moet het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China afkoelen en moet de vertraging van de Chinese economie meevallen.

Maar, schrijft het samenwerkingsverband, het grootste risico ligt bij de overheden. Die doen nog te weinig om grote, mondiale problemen zoals klimaatverandering en de gebrekkige digitalisering van de economie aan te pakken.

"Het zou een beleidsfout zijn om deze veranderingen als kortetermijnproblemen te zien die met simpel monetair beleid of begrotingsbeleid opgevangen kunnen worden. Deze veranderingen zijn structureel", schrijft OESO-hoofdeconoom Laurence Boone. Zonder duidelijk beleid gericht op deze problemen "zal de onzekerheid in markten groot blijven, wat economische vooruitzichten raakt", aldus Boone.

Vooral in 2020 ziet de OESO de economische groei van grote economieën afremmen. Waar de Chinese economie dit jaar naar verwachting met 6,2 procent groeit, zal dat volgens de OESO in 2020 nog met 5,7 procent zijn. De groei van de Amerikaanse economie vertraagt van 2,3 naar 2 procent in 2020 en voor de eurozone geldt een afname van 0,1 procentpunt naar 1,1 procent in 2020.