ABN AMRO heeft tijdens de fusie met Fortis in 2010 nagelaten om alle ruim vijf miljoen particuliere klanten individueel te screenen, schrijft NRC woensdagavond. Zij werden zonder onderzoek als "betrouwbaar" bestempeld en staan nog altijd zo geregistreerd.

Daardoor zijn zij ingedeeld in de laagste risicocategorie. ABN AMRO beschouwt die groep als relatief ongevaarlijk en vermoedt dat de groep particulieren zich niet snel schuldig maakt aan financiële criminaliteit.

Dat ruim vijf miljoen particulieren zonder onderzoek in die categorie zijn gezet, schaadt ABN AMRO in het strafrechtelijke onderzoek dat tegen de bank loopt. Het Openbaar Ministerie doorloopt de organisatie momenteel omdat er mogelijk "gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd gemeld zijn".

NRC schrijft dat de nalatigheid van ABN AMRO mogelijk "een van de grootste corruptieschandalen wereldwijd" in de kaart speelde. Zo zou geld van een corrupte Braziliaanse bouwer jarenlang door Nederland zijn gestroomd, via ABN AMRO.

De miljoenenbedragen zouden vervolgens in "belastingparadijzen" opgeslagen zijn en gebruikt zijn om mensen om te kopen, aldus de krant.

In een reactie meldt de bank dat het geen uitspraken kan doen over concrete meldingen over ongebruikelijke transacties. Daarnaast heeft ABN "een systeem van maatregelen dat erop is gericht om (mogelijk) verdachte transacties te signaleren, te onderzoeken en te melden bij de FIU of andere instanties".