Vliegmaatschappijen hebben bij een vliegtuigshow in Dubai weer volop bestellingen geplaatst voor het 737 MAX-toestel van Boeing. In totaal werd er voor zo'n 6 miljard dollar (5,4 miljard euro) aan toestellen besteld, ondanks dat het vliegtuig al sinds maart wereldwijd aan de grond staat na twee fatale vliegtuigcrashes.

Bij die crashes met 737 MAX-toestellen in Indonesië en Ethiopië kwamen in totaal 346 mensen om het leven. Beide ongelukken werden veroorzaakt door problemen met het stuursysteem.

Vliegtuigautoriteiten hebben het toestel nog niet goedgekeurd voor commerciële vluchten. Dat weerhoudt vliegtuigmaatschappijen niet van het bestellen van nieuwe 737 MAX-toestellen. De grootste afnemer van het toestel is Air Astana uit Kazachstan. De vliegmaatschappij bestelt dertig vliegtuigen van het 737 MAX 8-model, met een totale waarde van 3,6 miljard dollar.

"We willen vliegen betaalbaar maken voor de Kazachstanen", zegt Air Astana-topbestuurder Alma Aliguzhinova tegen journalisten. Ze verwacht dat Air Astana de toestellen eind 2021 in gebruik kan nemen.

Een andere vliegmaatschappij, die niet bij naam genoemd wordt, bestelde nog eens twintig toestellen: tien 737 MAX 7- en tien 737 MAX 10-modellen.

Hierdoor konden de Boeing 737 MAX-vliegtuigen neerstorten
70
Hierdoor konden de Boeing 737 MAX-vliegtuigen neerstorten