Tata Steel Europe is van plan tot drieduizend banen weg te bezuinigen in Europa, bevestigt het bedrijf na berichtgeving van persbureau Reuters. Het is niet duidelijk hoeveel banen daarvan in Nederland zouden moeten verdwijnen.

Nederlandse vakbonden zouden maandag zijn ingelicht over de beslissing van het bedrijf. In de komende weken moet duidelijk worden waar veranderingen moeten plaatsvinden.

Tata Steel verwacht dat ongeveer twee derde van de kantoorbanen zal verdwijnen. Het concern wil, naar eigen zeggen, voorkomen dat het centrales moet sluiten.

Medio oktober verschenen berichten dat de fabrikant zo'n 170 miljoen euro wil bezuinigen in Nederland. De ondernemingsraad vreesde toentertijd dat het 2.500 banen zou kosten, een kwart van alle banen.

Uit gelekte documenten bleek eerder dat het bedrijf in totaal ruim 830 miljoen euro moet bezuinigen. Topman Henrik Adam gaf zaterdag toe dat het bedrijf moet gaan snijden in de kosten, maar vertelde in gesprek met Het Financieele Dagblad (FD) dat het om een kleiner bedrag gaat.

De fabrikant heeft in Europa ruim twintigduizend werknemers, van wie elfduizend in Nederland, maar staat onder druk door concurrentie en hoge energiekosten.

De Nederlandse tak van Tata Steel was maandagavond niet bereikbaar.